Drie jongens

De aanvragers van Minibieb1818 sturen ons zulke mooie verhalen op. We kunnen het niet laten deze te delen. Daarom op de Minibieb1818 blog dit keer het verhaal van de Minibieb De Velddreef in Zoetermeer.

Drie jongens
Drie jongens, zo rond de 10 jaar, stonden de Minibieb aandachtig te bekijken. Het riep nogal wat vragen bij ze op. Ik stond er bij, wat te rommelen in de Minibieb, en ze spraken me aan: ‘Meneer, mag je hier zomaar een boek uit pakken?’
Ik antwoordde bevestigend. Maar, moesten ze dan geen lid zijn? ‘Nee, dat hoeft niet. Iedereen mag het doen. Iedereen mag iets meenemen.’ En opschrijven wat je had meegenomen? Was dat dan niet nodig? Ook daar waren de antwoorden ontkennend. Evenals op de vraag of het wat kostte. En ik legde uit dat je het boek ook mag houden en het kan omruilen voor een ander boek.

Stelen kan niet
‘Dus je mag zo maar een boek meenemen? Maar als je het nou eens wou stelen?’ Mijn antwoord was: ‘Het is al gratis, dus je kunt het niet stelen.’ Dat was toch wel een beetje ingewikkeld idee, geloof ik. Maar het sprak wel aan. ‘Cool,’ was het oordeel, ‘Nou hoef ik niet meer helemaal naar het Stadshart toe voor de bibliotheek.’ Ik wilde toch wel wat aan algemene leesbevordering doen bij de jongens en wees er op dat in die Minibieb maar een stuk of twintig boeken stonden en in de bibliotheek wel een paar duizend. En … dat er geen echte kinderboeken, voor hun leeftijd, in stonden. Dat gaf te denken, merkte ik.

Een boek over diamant
‘Meneer,’ zei een van de jongens, ‘U zou er ook een moeten hebben met boeken voor kinderen.’ Ik was het helemaal met hem eens. En vroeg hem, wat hij er dan in zou willen hebben. ‘Een boek over diamant,’ zei hij meteen en stellig. Verrast vroeg ik hem, waarom een boek over diamant. ‘Omdat diamant het hardst van alles is. Er is niks dat er boven gaat. Dat is mooi. Diamant is sterker dan alles.’ Ik had er niet van terug. En beloofde dat, als ik een boek over diamant zou vinden, ik het in de minibieb zou zetten. ‘Dag meneer. Tot ziens.’

Verberg opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *