De Minibieb van... #2

Minibieb het Veldje

Deze Minibieb staat aan het Veldje 2 in Balgoij. De Minibieb is gestart door Greetje Boor en Emiel Neefjes.

Wanneer ben je met jouw minibieb gestart?:
Het idee was er al wat langer. Het was even zoeken om tot het juiste formaat en tekening te komen, goede weersbestendige materialen en de juiste persoon om de bieb vakkundig te laten maken/ bouwen. Er is ook nog heel wat tijd in het schilderwerk en de afwerking gaan zitten.
Op zaterdag 12 dec ’20 is de bieb in de tuin geplaatst en op maandag 14 dec ’20 was onze opening (in de avond ging de tweede lock down in).

Waarom ben je een minibieb gestart?
Omdat boeken gedrukt zijn om gelezen te worden! Een minibieb is een mooi initiatief om boeken dichterbij de mensen in de buurt of ons dorp te brengen. Uiteraard hoop ik ook op langs fietsende/rijdende bezoekers van wat verder uit de buurt, ons dorp is immers klein. En vooral omdat kinderen steeds minder lezen en de boeken voor kinderen in ons dorp nu zo ongeveer binnen handbereik staan in onze minibieb. Voor de ‘grote’ openbare bibliotheek moeten wij naar Wijchen. Ik hoop zo het lezen te kunnen stimuleren bij kinderen en ook volwassenen. Pluk een boek en lees! 

Wat voor boeken staan er gemiddeld genomen in jouw bieb?
Op het bovenste schap staat een variatie van van alles en nog wat voor de volwassen lezer: romans, thrillers, literatuur en een paar kookboeken. Onderin staan de leesboeken voor kinderen en jeugd, een stapel prentenboeken en 3 leuke luister cd’s voor jonge kinderen. In onze bieb hebben we 2 “extraatjes” zo kun je voor €2,00 (materiaal kosten) een “opstekertje” meenemen, een rvs pin met een klein handgemaakt glasfiguurtje erop. Voor iemand die een hart onder de riem kan gebruiken of een pluim verdient. Ook heb ik een bakje om zegeltjes, bonnetjes en kaartjes van bijv. de supermarkten te brengen en te ruilen.

Loopt jouw minibieb goed?
We zijn nog maar net begonnen (14 dec. 20), maar ik vind de belangstelling tot zo ver niet tegenvallen. Vooral de kinderen hebben de weg al goed gevonden. Dat vinden we echt super leuk!

Wat voor leuks heeft jouw minibieb jou gebracht?
Vooral een heleboel lol, leuke berichtjes in het “bezoekboek” ook van de kinderen, daar ben ik echt super blij mee. Alle voorbereiding waren leuk, het uitzoekwerk, daar waar we terecht kwamen voor bijv. kunstgras voor op het dak, als het ophalen van te veel aan voorraad bij andere minibiebers en wat info die dan direct uitgewisseld werd.

Bezoek je wel eens andere Minibiebs?
Ik ben inmiddels een paar keer op de fiets gestapt en in Wijchen minibiebs gaan zoeken en met succes. Inmiddels heb ik 17 adressen. Deze staan op een lijst en liggen in een mapje in de minibieb (links bovenin). In de hoop dat de boeken die men uit de ene bieb ophaalt, na het lezen gaat brengen, naar een andere bieb. Ook van net over de Maas in Noord-Brabant heb ik een adressenlijst met minibiebjes die meegenomen kan worden om deze biebjes te bezoeken.

Leukste boek dat je ooit in je minibieb gevonden hebt?
Dat zijn 3 super schattige Suske en Wiske AVI 1/2 boeken, voor de beginnende lezer. (het is wel de bedoeling dat boeken die terug gebracht worden bij ons of nieuwe voorraad in de box onder onze carport worden gelegd. Zodat de boeken even een soplapje krijgen en even bekeken worden voor ze de voorraad of bieb in gaan.

Heb je een goede tip voor andere minibiebbeheerders of een Minibieb willen starten? 
Als je kinderboeken wilt opnemen in je bieb kun je lid worden van Kindzwerfboek.nl en voorzie je de boeken van een unieke code (kleine moeite), stickers voor deze codes zijn aan te vragen bij Kinderzwerfboek.nl. Zo kun je als kinderen deze code invullen het boek volgen op zijn zwerftocht van kind tot kind. Ondanks dat onze bieb nog maar kort open is heb ik al een aantal berichtjes ontvangen dat er kinderboeken “onderweg” zijn. Maak je minibieb bekent bij de basisschool in de buurt. Maak een Facebook en of Instagram pagina aan en post daar regelmatig iets op over je biebje en de boeken die je aanbiedt in de bieb. Post een bericht op de lokale Facebook pagina van je dorp of stad waar je woont. Bel een lokaal weekblad voor een interview met een foto en zet de minibieb op de kaart en vooral die van jezelf ????. Ook in de supermarkten kun je een briefje ophangen en regionale verkoop/ weggeef groepen van Facebook kun je een advertentie plaatsen om je biebje onder de aandacht te brengen. 

Nog een belangrijke tip: Denk goed na over het formaat, plaats en gebruik weerbestendige materialen! Ik zie op Facebook dat er regelmatig mensen zijn die meest leuke kasten van Marktplaats/kringloop halen en prachtig omtoveren tot minibieb. Helaas blijken veel van de materialen waar deze kasten van gemaakt zijn slecht geschikt voor een buiten leven met allerlei nare gevolgen van dien. Zo jammer van alle tijd en moeite.

Volgt Minibieb het Veldje op:

Ook een keer met jouw Minibieb in deze rubriek? Stuur een mailtje naar info@minibieb.nl

Verberg opmerkingen

Het is niet mogelijk om opmerkingen achter te laten