Boeken ruilen met je buurt

 

Beste lezer,
Alle biebs met korting zijn vergeven; het is niet meer mogelijk om een Minibieb1818 met korting aan te vragen. Het aantal aanvragen ging de tweede ronde heel snel: binnen 2 weken zijn er 110 Minibiebs aangevraagd.

Voor diegenen die wel graag een Minibieb willen: we kunnen geen korting meer verstrekken, maar het is natuurlijk wel mogelijk om voor het reguliere bedrag een Minibieb te kopen bij de maatschappelijke werkplaats Visie-R. Zie hiervoor de Minibieb webshop.

En je kunt er natuurlijk zelf eentje maken. Inspiratie hiervoor kun je opdoen bij alle andere geregistreerde Minibiebs op de kaart.

Minibieb1818

Minibieb1818 was een programma van Fonds1818, om te stimuleren dat er in hun werkgebied/regio een groot aantal minibiebs in de openbare ruimte zou komen. Kinderboerderijen en speeltuinverenigingen konden een gratis minibieb aanvragen, en particulieren konden een minibieb aanvragen met een grote korting.

De opzet is geslaagd: er zijn 260 minibiebs aangevraagd, en veel daarvan zijn al met succes in gebruik genomen. Zie voor verhalen de blog lager op deze pagina. Wil je kijken of er eentje bij jou in de buurt is? Gebruik hiervoor de kaart op de homepage van www.minibieb.nl

We willen een aantal mensen bedanken die dit programma tot een succes hebben gemaakt: de mensen van Fonds1818, de mensen van het platform Minibieb, de beheerders van de kinderboerderijen in de regio en natuurlijk de mensen van Stichting Visie-R: de maatschappelijke werkplaats waar een groep medewerkers heeft gezaagd, getimmerd, geschilderd en gezorgd dat alle biebs op de juiste momenten op de juiste afhaalpunten waren.

En lest best: dank aan alle nieuwe minibiebbeheerders! Jullie enthousiasme en verhalen voeden de boekenruil-beweging.

Veel ruil- en leesplezier,

GreenWish
(uitvoering programma Minibieb1818)

Contact?

Blijf op de hoogte via het Minibieb1818 Blog, @minibieb en Minibieb op facebook.

Als je vragen hebt kun je contect opnemen met Kike Olsder via 1818@minibieb.nl of bellen naar GreenWish, 030-8201150.

 

Minibieb1818 Blog

En..als je dan een boekenkast via Minibieb1818 hebt aangeschaft, dan is er leuk werk aan de winkel. Van de inmiddels meer dan 200 Minibiebs in Den Haag en omstreken is er geen een hetzelfde. De een nog mooier dan de ander.

Leesvrienden
Noor Zwijnenburg kan er over meepraten. Ze heeft de minibieb onlangs bij de stadsboerderij Schildershoeve opgehaald. Met kwast en verfpot in de weer, heeft ze haar boekenkast omgetoverd tot een fris exemplaar. ‘Toen ik in de krant een artikel las over de Minibieb dacht ik meteen: dat is iets voor mij. Ik lees graag en koop aardig wat boeken. Sommige wil ik bewaren in mijn eigen boekenkast. Andere zijn goed besteed aan leesvrienden. Maar er blijven altijd boeken over. Deze zijn evengoed heel leuk om te lezen en weggooien vind ik geen goed idee. Die boeken kan ik straks kwijt in mijn eigen Minibieb, zodat ik ook anderen leesplezier kan bezorgen.’ Haar keuken is een tijdelijke werkplaats, zorgvuldig verft ze de Minibieb in de kleuren die het beste passen bij haar huis.

Buurtgezelligheid
Om reuring rond de Minibieb te krijgen weet Noor al wat ze gaat doen: Flyers maken (ook al zo creatief) en een gezellige bijeenkomst organiseren voor de buurt. Het kan haast niet anders dan dat ook deze kast een mooi middelpunt van de straat gaat worden.

In de regio van Fonds1818 komen heel snel heel veel nieuwe Minibiebs. Met Minibieb1818 achter de rug, verzamelen we verhalen van Minibieb beheerders die met korting via Fonds1818 een Minibieb zijn gestart. Zo staat in Den Haag in de wijk Leyenburg sinds kort ook een Minibieb:

Genieten voor buren en buurtgenoten
In de Minibieb staan boeken die iedereen mag lenen of omruilen tegen een ander boek. De Minibieb is er voor iedereen in de buurt. ‘Dus voel je vrij om mee te doen en ruil boeken, leen ze, of voeg een paar boeken toe! Zo kan iedereen van elkaars boeken genieten.’ Aldus de enthousiaste beheerders.

Gezamenlijke actie
‘Het idee van een eigen Minibieb past heel goed in onze sociale en actieve buurt,’ vertelt aanvrager Mariolein. ‘Onderling boeken ruilen spreekt ons erg aan.’ De Nieuwediep Minibieb is gerealiseerd met het geld dat het veegteam uit de Nieuwediepstraat heeft gekregen bij de instrating van de Gulden Klinker. Sinds 25 oktober is de Nieuwediep Minibieb geopend. ‘Ik heb zelf het boek Het Achterhuis van Anne Frank in de Minibieb geplaatst. Ik ben heel benieuwd wat voor boeken wij tegenkomen.’

Bereik je buren via de website
Een oproep via de Facebook-pagina van de straat, via het wijkberaad, een brief aan alle straatbewoners moet buren aantrekken om mee te doen. ‘Het is ook heel handig dat je je Minibieb op www.minibieb.nl en www.littlefreelibrary.org kan plaatsen, dan is de bieb beter vindbaar en weten buren ook meteen wanneer je bieb open is en of je alleen mag ruilen of ook mag lenen.’ Mariolein is geslaagd in haar opzet: de buren gaven aan dat de Minibieb er heel leuk uitziet en maken al dankbaar gebruik van de gezamenlijke boekenkast.

Nieuwediep Minibieb

Niet alleen Nederlandse boeken krijgen een plek in de boekenkasten van Minibieb1818. Ook boeken in andere talen vinden aftrek. Een mooi voorbeeld hoe een minibieb mensen op verschillende manieren kan verbinden.

Elke dag
Gertjan en Elke Olsder (inderdaad de ouders van Kike van het Minibiebteam) doen enthousiast mee. ‘We vinden het een erg leuk initiatief. Toen we er over hoorden leek ons het een goed idee om onze boekenvoorraad wat kleiner te maken. Bovendien vinden we het natuurlijk ook erg leuk om mensen aan te spreken en te ontmoeten op deze manier.’ De kast hangt sinds de zomer op een strategische plaats, direct aan de straat. ‘We kijken elke dag of er nieuwe boeken zijn bijgekomen. We hebben al een paar keer leuke kinderboeken gevonden, die we aan onze kleinkinderen hebben gegeven.’ De straat is niet zo groot, er zijn maar vijf huizen, maar iedereen is geïnteresseerd. ‘Verder vertellen we het tegen onze vrienden en kennissen, dus ook op deze manier wordt de kast gebruikt.’

Engelse postbode
Er zijn veel vaste passanten in de straat: honden uitlaters, medewerkers van de universiteit en natuurlijk de postbode. ‘Het is leuk om mensen op deze manier te ontmoeten en het levert leuke tafereeltjes op, bijvoorbeeld een klein buurmeisje dat op haar tenen een paar boeken er in stopt. Of een student, die elke dag als hij voorbijkomt kijkt of er iets is veranderd. Wat ook leuk is: onze Engelstalige kranten bezorgster toonde belangstelling. Ik heb haar over de streep getrokken en vertelde dat ze natuurlijk mee kon doen en Engelse boeken mee kon nemen.’

Soms duurt het even voordat de Minibieb kast echt hangt of staat, maar de aanhouder wint. Dit keer het verhaal van Lizzie uit Den Haag. Zij vroeg een boekenkast aan in de eerste ronde van de regeling Minibieb1818. Na enig speurwerk om een goede plek te vinden, hangt de kast inmiddels op de Pijnboomstraat in Den Haag.

zoektocht
Lizzie haalde de kast in de zomer op. In eerste instantie bleek het best lastig om een goede plek te vinden. De kast is stevig en robuust en dus ook best zwaar. Aan een paal hangen lukte niet en de buurvrouw had liever ook geen kast tegen de muur naast haar slaapkamerraam. ‘Dat begrijp ik natuurlijk wel,’ aldus Lizzie. ‘Om een goede plek te vinden heb ik toen contact gelegd met de middelbare school naast ons. We hebben drie weken wat heen en weer gemaild, maar ook dit lukte uiteindelijk toch ook niet. De school wilde de kast niet zo graag op een muurtje tussen twee hekken.’ Het was dus even zoeken naar een geschikte plek. Gelukkig vond de Vereniging van Huiseigenaren het een goed idee om een Minibieb ik de straat te plaatsen en heeft de kast een mooie plek gekregen.

bankje
De Minibieb kreeg een mooi kleurtje en hangt inmiddels in de Pijnboomstraat. En daar is het niet bij gebleven, want de vereniging van huiseigenaren heeft ook een bankje aangeschaft. Dat staat nu onder de boekenkast, met een mooie hortensia ernaast. Daarmee is de Pijnboomstraat nu een fijne plek om te relaxen rijker. De boekenkast is vanaf het begin goed gevuld. Dus alle reden om even neer te strijken, een boek te pakken en te genieten!

Als paddenstoelen schieten in en rond Den Haag de Minibieb boekenkasten uit de grond. Wie goed oplet ziet ze her en der verschijnen, inmiddels zijn het er al ruim 200. De gedachte achter Minibieb1818 slaat erg aan. We krijgen veel enthousiaste reacties en foto’s gemaild: de ene boekenkast is nog mooier dan de andere. Op de hoek van de Houtrustlaan en de Beeklaan staat dit fraaie exemplaar: hij is rood met witte stippen.

Strategische plek
Marieke is de beheerder van Minibieb Houtrust. “Hij staat er nu een paar weken en ik heb al best veel complimenten over het vrolijke uiterlijk van onze kast gehad, dat is natuurlijk erg motiverend. Nog leuker is dat de inhoud van de kast snel wisselt. Soms wel drie keer per dag en er staan vaak mensen naar en in te kijken. Er staan veel kinderboeken en Donald Ducks in, maar ook boeken voor volwassenen. Van kasteelroman en Boeketreeks en detectives tot zware literatuur, zoals boeken van de Russische schrijver Gogol”. Voor ieder wat wils dus. Minibieb Houtrust staat dan ook op een strategische plek: dichtbij een grote school en een kinderdagverblijf. Er fietsen en lopen veel mensen langs. Marieke vertelt: “Dat is heel handig, het gaat ook eigenlijk allemaal vanzelf. Mensen weten de boekenkast te vinden en maken er gebruik van.”

Kadootje in de kast
“Leuk was dat ik op een dag een kleine boekenstandaard in de kast vond, om de kinderboeken te scheiden van de volwassen boeken”, aldus Marieke. “Het is een leuk ding, met een dierenfiguur erop. Het lijkt wel wat op Stampertje, het konijn. Echt voor mij ook een teken, dat de kast echt van de buurt is, en dat het leeft!” De rood-met-witte-stippen-boekenkast van Marieke lijkt vanuit de verte een beetje op een paddenstoel en past dus helemaal bij dit seizoen. Een mooie plek om inspiratie op te doen en boeken te delen.
En… wie wil dat nou niet, op een herfstige zondagmiddag met een boek op de bank?

Mogelijk gemaakt door:

Minibieb1818 is een project van Fonds1818, en stimuleert het ruilen van boeken in de buurt.

Een aanvraag voor een Minibieb1818 kan alleen gedaan worden in de regio waar Fonds 1818 werkzaam is.

 

Verberg opmerkingen