Boeken ruilen met je buurt

 

Beste lezer,
Alle biebs met korting zijn vergeven; het is niet meer mogelijk om een Minibieb1818 met korting aan te vragen. Het aantal aanvragen ging de tweede ronde heel snel: binnen 2 weken zijn er 110 Minibiebs aangevraagd.

Voor diegenen die wel graag een Minibieb willen: we kunnen geen korting meer verstrekken, maar het is natuurlijk wel mogelijk om voor het reguliere bedrag een Minibieb te kopen bij de maatschappelijke werkplaats Visie-R. Zie hiervoor de Minibieb webshop.

En je kunt er natuurlijk zelf eentje maken. Inspiratie hiervoor kun je opdoen bij alle andere geregistreerde Minibiebs op de kaart.

Minibieb1818

Minibieb1818 was een programma van Fonds1818, om te stimuleren dat er in hun werkgebied/regio een groot aantal minibiebs in de openbare ruimte zou komen. Kinderboerderijen en speeltuinverenigingen konden een gratis minibieb aanvragen, en particulieren konden een minibieb aanvragen met een grote korting.

De opzet is geslaagd: er zijn 260 minibiebs aangevraagd, en veel daarvan zijn al met succes in gebruik genomen. Zie voor verhalen de blog lager op deze pagina. Wil je kijken of er eentje bij jou in de buurt is? Gebruik hiervoor de kaart op de homepage van www.minibieb.nl

We willen een aantal mensen bedanken die dit programma tot een succes hebben gemaakt: de mensen van Fonds1818, de mensen van het platform Minibieb, de beheerders van de kinderboerderijen in de regio en natuurlijk de mensen van Stichting Visie-R: de maatschappelijke werkplaats waar een groep medewerkers heeft gezaagd, getimmerd, geschilderd en gezorgd dat alle biebs op de juiste momenten op de juiste afhaalpunten waren.

En lest best: dank aan alle nieuwe minibiebbeheerders! Jullie enthousiasme en verhalen voeden de boekenruil-beweging.

Veel ruil- en leesplezier,

GreenWish
(uitvoering programma Minibieb1818)

Contact?

Blijf op de hoogte via het Minibieb1818 Blog, @minibieb en Minibieb op facebook.

Als je vragen hebt kun je contect opnemen met Kike Olsder via 1818@minibieb.nl of bellen naar GreenWish, 030-8201150.

 

Minibieb1818 Blog

De kans wordt steeds groter dat je een Minibieb1818 tegenkomt: de volgende levering kasten is bijna klaar. Ed van der Zeeuw van de sociale werkplaats Visie-R in Lisse vindt het te gek om met zijn team de kasten te maken. Daarom zochten wij hem op!

Afstand tot de arbeidsmarkt
Stichting Visie-R ontwikkelt en begeleidt werkervaringstrajecten voor mensen die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Bij Visie-R krijgen ex-gedetineerden, GGZ-cliënten, verslaafden en dak- en thuislozen een kans om met zinvol werk een nieuw bestaan op te bouwen. Door de praktische aanpak en het inlevingsvermogen van de stichting zetten zij voor iedereen een passend traject en krijgen mensen zo een tweede kans. Visie-R maakt de Minibieb kasten voor www.minibieb.nl en met Minibieb1818 geeft Fonds1818 inwoners uit haar regio grote korting op de sociaal en eerlijk gemaakte Minibiebs.

Voldoening en eigenwaarde
Ronald is werkmeester en werkbegeleider in het dagactiviteitencentrum van Visie-R en vertelt: ‘Het geeft mij veel voldoening om te zorgen dat mensen weer eigenwaarde krijgen en geactiveerd worden zodat zij weer een plekje vinden in de samenleving.’ Ronald is als begeleider en raadsman nauw betrokken bij de Minibiebs. ‘Voor mij is het belangrijk dat mensen zich betrokken voelen met elkaar,’ legt hij uit. ‘De Minibiebs hebben ook een duidelijk sociaal aspect, daarom werken wij er graag aan. Het is een feest om te zien hoe gemotiveerd en ontspannen aan de Minibiebs werken.’ Met Minibieb1818 maak je niet alleen je buurt leuker en socialer vindt Ronald, ‘Je ondersteunt ook een goed doel en je stimuleert het hergebruik van boeken.’

Tips van Ronald voor jouw Minibieb
De Minibiebs komen in grondverf: ‘Iedereen heeft een eigen smaak. De grondverf brengen wij netjes aan zodat je zelf jouw kast de kleur en versiering kan geven die jij wilt.’ Ronald geeft als tip om de Minibieb1818 goed te verven, dat verlengt de levensduur van de kast. ‘Ook de plek die jij je Minibieb geeft is belangrijk,’ gaat Ronald door. ‘Vooral de Minibiebs op een paal staan liever uit de wind en als de zon de hele dag op de kast schijnt verbleekt je kast toch een beetje.’Plaats je Minibieb dus een beetje beschut, maar wel op een plek waar je buren de Minibieb kunnen vinden!

Stabiliteit en nieuwe vaardigheden
Roy is een van de Minibieb-bouwers en is net zo enthousiast als Ronald: ‘Ik vind het bouwen van Minibiebs L.L.N.: Leuk, Leerzaam én Nuttig. Ik heb dit werk nog nooit gedaan dus ik leer veel nieuwe, handige vaardigheden. Vroeger was ik instrumentenmaker en die precisie en het perfectionisme wat ik toen nodig had gebruik ik voor elke Minibieb die ik maak. Dit werk geeft mij niet alleen veel voldoening, maar ook stabiliteit, en dat heb ik hard nodig. Ik vind het een mooi sociaal project en ga ook zeker kijken of er bij mij in de buurt Minibiebs hangen. Wie weet ontdek ik zelf mooie nieuwe boeken.’

Gezelligheid tijdens het bouwen
Bij Visie-R kan de gezelligheid niet op. De mannen werken hard aan de eerste levering Minibiebs aan particulieren in Delft, Den Haag, Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam-Voorburg, Lisse, Midden-Delfland, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar, Zoetermeer en Zoeterwoude. Roy wil nog gauw vertellen dat de leukste werkdag was toen Ed en Ronald trakteerden op pizza: ‘Toen was het echt feest.’

Sinds 8 mei werken we samen met Fonds1818 om mensen die graag een Minibieb willen een handje te helpen. Met Minibieb1818 krijgen mensen uit de regio korting op stevige wind- en waterbestendige boekenkasten. Er zijn overal in Nederland al mensen met een Minibieb die daar veel plezier aan beleven. Daarom delen wij hun verhalen, avonturen en adviezen.

Goed voor de buurt
De sluiting van de bibliotheek in de buurt was voor Dick uit Delft de aanleiding om een eigen Minibieb te starten.
Via Bookcrossing.com had Dick wel eens gelezen over de internationale variant van Minibieb, Little Free Library, en hij was meteen overtuigd: ‘Ik vind lezen belanrgijk en een straatbieb kan een buurtfunctie vervullen.’ Reden genoeg voor Dick om zelf een Minibieb op te starten ‘Het is een stil protest’ geeft hij toe, ‘maar wel eentje met de beste bedoelingen.’ En dat is te merken.

Opgestoken duim
Sinds 9 februari 2014 kunnen de buren bij Dick terecht. ‘Ik krijg veel positieve reacties, van buurtgenoten, mensen die mij buiten aanspreken of een duim omhoog steken voor het keukenraam.’ De verhalen van Dick maken niet alleen hemzelf blij, als hij verteld over zijn Minibieb raken zijn toehoorders altijd enthousiast. ‘Een kennis van mij vond het zo leuk dat hij gelijk een boekenkast in de tuin plaatste met een aantal boeken.’ Of dat concurrentie oplevert? Nee hoor, hoe meer hoe beter vindt Dick.

Op zijn Facebook pagina houdt Dick zijn buren en fans op de hoogte van de nieuwste boeken in zijn minibieb en boekennieuws. Like!

Sinds 8 mei werken we samen met Fonds1818 om mensen die graag een Minibieb willen een handje te helpen. Met Minibieb1818 krijgen mensen uit de regio korting op stevige wind- en waterbestendige boekenkasten. Speeltuinverenigingen en kinderboerderijen mogen een gratis kast aanvragen. Hoofd Kinderboerderijen Den Haag Hans de Rijk vertelt waarom hij Minibiebs zo belangrijk vindt:

Samen lezen
Kinderboerderijen en speeltuinen zijn plekken waar veel mensen samenkomen. Een mooie gelegenheid om nieuwe boeken te ontdekken en voor te lezen! Of zelf een boek te lezen terwijl de kinderen spelen en op avontuur gaan. Fonds1818 vindt de verbindende rol van kinderboerderijen en speeltuinverenigingen belangrijk en wil deze functie stimuleren door gratis Minibieb kasten aan te bieden. Hoofd Kinderboerderijen Den Haag, Hans de Rijk, is het hiermee eens.

Minibieb1818
‘Toevallig kwamen onze plannen samen,’ vertelt Hans. Terwijl Fonds1818 bezig was met de voorbereidingen van Minibieb1818 was Kinderboerderij Schildershoeve bezig met de ontwikkeling van een Minibieb. ‘Ongeveer tegelijkertijd kwamen wij ook in contact met Kinderzwerfboek, een mooi initiatief dat boeken delen onder kinderen stimuleert. Met Minibieb1818 kwam alles mooi samen.’

Kinderzwerfboeken in de Minibieb
De Schildershoeve heeft inmiddels een mooie Minibieb met Kinderzwerfboeken en andere boeken om te delen en te ruilen. Hans merkt dat mensen graag gebruik maken van de Minibieb: ‘We zien dat mensen graag de boeken bekijken, doorpluizen en voorlezen. Mensen nemen ook graag boeken mee naar huis die nog niet uit zijn.’

Boeken aanbod
Raken de boeken dan nooit op? Nee, daar hoef je je geen zorgen om te maken weet Hans: ‘Mensen vinden het juist heel leuk om hun gelezen boeken aan te bieden. Als je goed aangeeft hoe een Minibieb werkt vinden de boeken echt hun eigen weg.’ Het valt Hans ook op dat mensen goed voor de boeken zorgen, de gebruikers zijn immers allemaal een beetje mede-eigenaar en dat werkt!

Activiteiten voor kinderboerderijen
Misschien zijn boeken op een speeltuin of kinderboerderij niet het eerste waar je aan denkt maar met de Minibiebs leveren de Kinderzwerfboeken en andere boeken een mooie aanvulling op de activiteiten van de boerderijen en speeltuinen: ‘Met de Minibiebs kan je op een laagdrempelige manier hele leuke activiteiten ontwikkelen op de kinderboerderij of speeltuin, zonder dat het veel extra werk kost: zet een paar stoelen neer, regel een vrijwilliger die voorleest en de kinderen hebben een enorm leuke middag!’ Via Den Haag Cares heeft Hans de Kinderboerderijen aangemeld voor vrijwilligers: ‘Met veel positieve reacties én heel leuke voorleesmiddagen tot gevolg!’

Kinderboerderijen en speeltuinverenigingen
Er zijn nog een aantal gratis Minibieb1818 kasten beschikbaar voor speeltuinverenigingen en kinderboerderijen uit Delft, Den Haag, Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam-Voorburg, Lisse, Midden-Delfland, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar, Zoetermeer en Zoeterwoude.

Sinds 8 mei werken we samen met Fonds1818 om mensen die graag een Minibieb willen een handje te helpen. Met Minibieb1818 krijgen mensen uit de regio korting op stevige wind- en waterbestendige boekenkasten. Er zijn overal in Nederland al mensen met een Minibieb die daar veel plezier aan beleven. Daarom delen wij hun verhalen, avonturen en adviezen.

Om samen met buren boeken te delen is Ceryl in oktober 2013 zijn eigen Minibieb gestart. ‘Het principe neem een boek, geef een boek is ideaal, zo komen we eenvoudig aan mooie nieuwe boeken.’ In Leiden staat nu een oud kweekkastje, met veel mooie, spannende boeken.

ruilen voor plezier
Ceryl kwam op het idee doordat hij op internet een bericht over de internationale variant van Minibieb, Little Free Library, tegenkwam. Hij wilde ook graag voor zijn buren het ruilen van boeken makkelijker maken. ‘Zo hebben anderen bovendien plezier van boeken die ik niet meer lees,’ vertelt hij.

Briefjes
De buren waarderen zijn Minibieb enorm. Regelmatig vindt Ceryl briefjes waarin buren spannende of ontroerende boeken aan elkaar aanraden. Het liefst leest Ceryl boeken van Isabel Allende, Arthur Japin, Khaled Hosseini en Marianne Frederiksson en nu leert hij ook de smaak van zijn buren goed kennen. ‘Al weet ik natuurlijk niet wie welke boeken leest en deelt.’ De buren zijn inmiddels allemaal op de hoogte en het uitleggen van het ruil-principe kostte Ceryl geen enkele moeite. Soms bieden enthousiaste kennissen wel eens een ‘stapel oude boeken’ aan, maar dat is niet de bedoeling wat Ceryl betreft: ‘Het gaat mij echt om het ruilen van de boeken en de interactie eromheen.’

Minibiebs zijn er in allerlei soorten en maten. Je kan zelf een Minibieb maken, maar er zijn ook water- en windbestendige Minibieb-kasten te koop. Onze Minibiebkasten-maker Visie-R levert de kasten het liefst in de grondverf. Dan zijn de kasten goed en stevig en kan jij naar eigen inzicht versieren. Kunstenares Barbara Gelcich weet hier inmiddels alles van: zij decoreerde de eerste Minibieb1818 voor Kunstpost in de Van Heutszstraat en geeft ons tips!

Wat voor soort kunst maak je?
Ik schilder, mijn vader was kunstschilder en hij heeft mij veel geleerd. Voor mijn schilderijen werk ik meestal met olieverf en pastel. Moet het snel drogen dan gebruik ik acrylverf.

De Minibieb1818 is heel mooi geworden, met veel groen, blauw en versierd met vlinders en planten. Hoe kwam je op het idee?
Ik heb vrolijke kleuren gekozen omdat de kast moet opvallen. Voor buiten waren natuurlijk al gauw de klaprozen geschikt en ja, het dak blauw vanwege de lucht waar ik de vlinders op wilde. Als ik lees droom ik weg, ik verbeeld mij dromen als vlinders, de vleugels heb ik van prints van boekomslagen gemaakt. Vlinders vliegen ook af en aan, het idee achter de Minibieb – de boeken komen en gaan. De klimop aan de voorkant staat voor het groeien, waar een boek je bij helpt.

Wat voor soort materialen heb je gebruikt voor de Minibieb1818?
Acrylverf, prints van boekomslagen en botenvernis: de kast hangt buiten en ik had één dag om m af te maken.

De Minibieb1818 wordt geleverd in grondverf, hoe begin je?
Eerst heb ik de achtergrondkleuren lichtblauw en lichtgroen twee keer aangebracht. Daarna een summiere tekening om de juiste vlakverdeling te krijgen, en dan kwam het echte werk

Waar moet je echt op letten als je een Minibieb1818 versiert?
Je moet weten waar jouw Minibieb komt te hangen, binnen of buiten, moet hij van een afstand al uitnodigen of niet. Als hij buiten komt te hangen: echt twee lagen botenvernis én het raampje voor de zekerheid kitten in verband met regen!

Heb je nog tips?
Ik vind een boodschap boeiender dan alleen maar versieren met veel kleuren. Laat je inspireren door wat lezen voor je betekent.
Werk niet ’te klein’, zoek verbindingen voor de verschillende delen van je creatie – zoals de vlinders van bloemen naar lucht.
Kies sterk materiaal.

Barbara Gelcich is als kunstenares verbonden aan Kunstpost Den Haag. Op haar website www.barbaragelcich.nl vind je meer informatie over haar en haar werk. Wil jij ook je Minibieb versieren maar weet je niet goed hoe? Vraag gerust Barbara om hulp! Eventueel zal ze hem decoreren tegen een bescheiden vergoeding.

Mogelijk gemaakt door:

Minibieb1818 is een project van Fonds1818, en stimuleert het ruilen van boeken in de buurt.

Een aanvraag voor een Minibieb1818 kan alleen gedaan worden in de regio waar Fonds 1818 werkzaam is.

 

Verberg opmerkingen