Rood met witte stippen

Als paddenstoelen schieten in en rond Den Haag de Minibieb boekenkasten uit de grond. Wie goed oplet ziet ze her en der verschijnen, inmiddels zijn het er al ruim 200. De gedachte achter Minibieb1818 slaat erg aan. We krijgen veel enthousiaste reacties en foto’s gemaild: de ene boekenkast is nog mooier dan de andere. Op de hoek van de Houtrustlaan en de Beeklaan staat dit fraaie exemplaar: hij is rood met witte stippen.

Strategische plek
Marieke is de beheerder van Minibieb Houtrust. “Hij staat er nu een paar weken en ik heb al best veel complimenten over het vrolijke uiterlijk van onze kast gehad, dat is natuurlijk erg motiverend. Nog leuker is dat de inhoud van de kast snel wisselt. Soms wel drie keer per dag en er staan vaak mensen naar en in te kijken. Er staan veel kinderboeken en Donald Ducks in, maar ook boeken voor volwassenen. Van kasteelroman en Boeketreeks en detectives tot zware literatuur, zoals boeken van de Russische schrijver Gogol”. Voor ieder wat wils dus. Minibieb Houtrust staat dan ook op een strategische plek: dichtbij een grote school en een kinderdagverblijf. Er fietsen en lopen veel mensen langs. Marieke vertelt: “Dat is heel handig, het gaat ook eigenlijk allemaal vanzelf. Mensen weten de boekenkast te vinden en maken er gebruik van.”

Kadootje in de kast
“Leuk was dat ik op een dag een kleine boekenstandaard in de kast vond, om de kinderboeken te scheiden van de volwassen boeken”, aldus Marieke. “Het is een leuk ding, met een dierenfiguur erop. Het lijkt wel wat op Stampertje, het konijn. Echt voor mij ook een teken, dat de kast echt van de buurt is, en dat het leeft!” De rood-met-witte-stippen-boekenkast van Marieke lijkt vanuit de verte een beetje op een paddenstoel en past dus helemaal bij dit seizoen. Een mooie plek om inspiratie op te doen en boeken te delen.
En… wie wil dat nou niet, op een herfstige zondagmiddag met een boek op de bank?

Verberg opmerkingen

Comments (3)

 1. beste Marieke,
  aangezien ik gek op paddestoelen ben, is jouw mini bieb Houtrust voor mij wel een goed uitgangspunt voor de eerste(denk ik) mini uitleen bieb in IJsselstein. Ik ga morgen ergens in het land een oud kastje ophalen die ik daar voor wil gaan gebruiken.
  Heb je nog tips/adviezen/ etc. dank je wel,
  hartelijke groet,
  Birgitte IJntema-Claessen, IJsselstein

  • Mijn tips:
   Als je kinderboeken er in wilt hebben, zet de kast op kinderhoogte zodat ze er zelf in kunnen kijken, is ook prettig voor ouderen met rollator, karretje etc.
   Verder zou ik op de kast zetten wat voor boeken je wilt, anders staat het al snel vol met bijvoorbeeld kook- reis- new age boeken en overtollige tijdschriften, die bij gebrek aan belangstelling al te lang blijven staan.
   groet,
   Marieke

 2. Beste Birgitte,
  Wat leuk dat je ook een Minibieb wilt starten! We kijken uit naar het resultaat 🙂 Geef je jouw Minibieb ook een plekje op onze site?
  Ik heb je vraag doorgezet naar Marieke.
  En hier een URL naar een blog met wat tips: http://minibieb.nl/871/
  Veel succes en plezier!

  Hartelijke groeten,
  Iris Carolina de Gruijter
  Minibieb1818

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *