Tips

Tips voor  het onderhouden of starten van een Minibieb

Opstarten
Je hebt een mooie Minibieb gemaakt en gaat van start. Hieronder een aantal nuttige tips. Heb jij ook een tip? Mail info@minibieb.nl.

1. Maak een briefje. Hangt jouw Minibieb aan de gevel? Doe een briefje bij alle straatbewoners in de brievenbus. Zo weet iedereen wat het is en hoe het werkt. Bekijk hier een voorbeeldtekst. Of als jouw Minibieb bij een vereniging, camping, buurthuis ofzo hangt, stuur een mailtje rond.

2. Laat ruimte vrij in jouw Minibieb. Je zult al snel merken dat andere lezers ook boeken toe willen voegen. Het is handig om bij de start genoeg ruimte open te laten in jouw Minibieb.

Algemene tips
1. Is jouw Minibieb altijd toegankelijk? Leg er dan een Geocache in. Zo krijg je weer eens andere bezoekers. Hoe werkt dat? Dat lees je allemaal op de website van Geocache Nederland.

Meer informatie?
Kijk dan ook eens op de pagina Wat is Minibieb of Veelgestelde vragen.

Verberg opmerkingen

Comments (33)

  • jorapela@planet.nl  |  

   Op marktplaats staan veel kastjes. Diverse maten en zelfs een telefooncel. Gewoon leuk. Eigen kleur verven is helemaal leuk om te doen. Voor 20 euro heb ik mijn slag geslagen. Succes

 1. Geweldig initiatief. Ik heb een kast vol kinderboeken. Lezenswaard!
  Waar kan ik ze in Rotterdam brengen?
  Groet van Annemarie

 2. Ik heb een geweldig kastje gevonden bij de kringloop voor €15,00, met zelfs een verborgen klepje bovenop, nu nog wat liefde en een lik verf en dan kan ik eindelijk mijn eigen minibieb openen!

 3. Ben bezig een oude koel-vrieskast (waterdicht) te maken tot een minibieb. Bij ons in de buurt zijn er vooral ’s zomers veel toeristen dus hopelijk wordt het een succes. Zo krijgen mijn gelezen boeken een 2e, 3e enzo leven en hoop ik zo ook wat leuke boeken tegen te komen…

 4. Boekenkast klaar, boeken erin, morgen is het dan zover…… eindelijk de minibieb
  Zijn benieuwd , hopen dat de boeken goed gebruikt gaan worden….

 5. Verrast door mijn partner met een mini bieb. eerst wilde hij niet, maar inmiddels is hij om. ik word zo blij van boeken en dat ze een 2e, 3e, 4e leven krijgen.

 6. lies@madzz.nl  |  

  Deze week heb ik mijn minibieb geopend in Lobith. Een keukenkastje mooi geschilderd, paar mooie teksten erbij en boeken erin. Al de eerste dag zijn er boeken geleend en er staan ook al 4 nieuwe boeken in! Zelfs een klein berichtje in de krant. Wat ontzettend leuk.

 7. ik heb tweedehands een kleine badkamerkast gekocht met 3 planken en een lade
  leuke afbeeldingen op de zijkanten geverfd, in de jachtlak gezet.
  de bovenste 2 planken bevatten gewone boeken, de onderste kinderboeken, en de lade tijdschriften.
  ter verhoging staat hij op 2 patio blokken.

 8. wij hebben de minibieb vorige week onthuld tijdens ons jaarlijkse straatfeest (bankstraat, utrecht). voorafgaand was er een boekenquiz voor jong en oud. iedereen is enthousiast!

 9. Wij hebben op de camping waar we staan deze zomer een minibieb in een koelkast gemaakt. Een groot succes! Nu is hij weer opgeruimd. Ik twijfel nog of ik er zelf een bij huis wil neer zetten. Ben toch bang voor vandalisme, brandstichting e.d. Maar ik blijf het een ontzettend leuk initiatief vinden!

 10. depauwj81@gmail.com  |  

  hallo,
  heel leuk initiatief
  ik zou graag een minibieb zetten op de camping waar onze caravan staat
  maar kzoek nog een leuk kastje
  vraagje, een koelkast als minibieb, schimmelt dat niet?

 11. de Klaproos  |  

  25 mei 2018 is mijn minibieb geopend! Gekregen voor moederdag en gemaakt door mijn man en kinderen. Ben er gewoon trots op!Leuk om te zien dat er al boeken in en uit gaan. Geweldig. Zó gezellig ook. Klaproosstraat in Doetinchem, Gelderland

  • Hallo Marjolein,

   Wij hebben als Weggeefwinkel in Edam al een paar jaar twee minibiebjes. Eén staat daarvan in mijn voortuin. Het allerbelangrijkste is dat het kastje goed waterdicht is. Onze kastjes hebben daarom een dakje dat oversteekt met daarop dakbedekking. Dat is voldoende. Ik dacht dat het eerst nog nodig zou zijn om er een ventilatierooster in te maken, maar dat hoeft niet.
   In het begin gingen buurtkinderen nog wel eens in het kastje rommelen en kwamen boeken op straat terecht en werden dan nat terug gezet. Daar moet je natuurlijk wel even op letten, maar verder is het een groot succes.
   Ik heb ook nog een paar tips:
   – Zorg dat het kastje er altijd netjes uitziet.
   – Gooi oude bijboeken en studieboeken weg.
   – Bij Ikea kan je lampjes met lesverlichting en bewegingssensor. Die zijn ideaal voor in je kastje. Zo kan iemand die ’s avonds nog een ommetje maakt met de hond toch nog een boek uitzoeken.
   – bij mijn kastje is de bovenste plank voor boeken voor volwassenen en de onderste voor kinderboeken en tijdschriften.
   – Boeken die specifiek seizoensgebonden zijn zoals bijvoorbeeld boeken over Sinterklaas of kerst, houdt ik gedurende het jaar apart en zet ik pas in december in de kast.

   • Hallo Maureen,

    Ik wil ook een minibieb beginnen in Veenendaal. Wat een leuke tips heb je genoemd. Daar kan ik zeker iets mee. Dank je wel daarvoor.

 12. YES! Het is nog niet officieel geopend, maar mijn vrouw en ik hebben samen een Mini-Bieb gerealiseerd in een groot flatgebouw van 120 woningen. We gebruiken geen minibieb-kastje, maar een paar grotere boekenkasten in een voormalig kantoor van de huismeester in de entree van het gebouw. Zin in!

 13. Hai ik ben RikXian en ben 11 jaar. Sinds vandaag staat mijn eigengemaakte minibieb bij ons in de tuin! Het adres is Roerstraat 83 in Acht, Eindhoven. Ik hoop dat er veel mensen een boek komen halen of brengen.
  Groetjes Rik Xian

 14. Hai, superleuk initiatief! Moet je voor het starten van een minibieb in je straat toestemming vragen van de gemeente? (Mag je de bieb overal bevestigen) Ik hoor graag ervaringen, mn in Rotterdam en omgeving

  • Hoi allemaal, ja ook wij hebben sinds kort een minibieb! Hij staat aan de Gitaarstraat 16 in Helmond. Super leuk om te zien hoe vooral kinderen boekjes komen halen en het enorm waarderen! Er kwam zelfs een keer een jongen een kookboek halen voor zn moeder als cado, zo lief!
   Groetjes uit Helmond!

 15. Liesbeth van Malsen  |  

  In Berlicum, in de Dianastraat staat een mini bieb.

  In Den Bosch bij de Copernikkel in de Copernicuslaan staat ook een minibieb.

  Liesbeth van Malsen

 16. Vanaf 1 juli een MiniBieb in de Langenakker 82 te Mierlo. Op de eerste dag al 10 boeken naar een nieuwe eigenaar. Zelf de kast gebouwd, erg leuk om te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *